Meer dan 10 jaar ervaring
Hoog opgeleide, ervaren trainers
9,5 beoordeling op Springest

Vanuit een metapositie aan de slag met sterke teams

In een bevinden zich meerdere metaposities. Door inzicht te krijgen in deze posities kun je jouw team versterken. Benieuwd hoe? Je leest het in ons blog.

Werken in een sterk team is plezierig en geeft voldoening. In het door ons georganiseerde webinar van januari met als thema 'sterke teams' hebben we gesproken over het belang van de metapositie en reflectie. Mogelijk pas je deze al deels toe in jouw team.

Welke metaposities zijn er?

Er zijn 4 metaposities te onderscheiden: metapositie 1 = ik, metapositie 2 = jij, metapositie 3 = wij en metapositie 4 = het. De vraag is hoe je deze op een simpele en doeltreffende manier toepast? Daar kan je nu al een eerste stap mee maken door de eerste metapositie te gaan oefenen.

Bij Loof staat ontwikkeling centraal. Ontwikkeling van de mens is ontwikkeling van het team en de ontwikkeling van het team is de ontwikkeling van de mens. Het één kan niet zonder het ander. Alle teamleden hebben een eigen visie en een eigen waarheid. Iedereen kijkt vanuit een eigen perspectief. Om dit perspectief te overstijgen kun je de metaposities inzetten. Hieronder een praktische aanpak voor de eerste metapositie. De positie van het ik.

"Ontwikkeling van de mens is ontwikkeling van het team en ontwikkeling van het team is ontwikkeling van de mens. Maar het één kan niet zonder het ander."

Metapositie 1: ik

De eerste metapositie kunnen alle teamleden beoefenen tijdens een vergadering. Vraag voor de aanvang van de vergadering de teamleden, die normaal gesproken veel aan het woord zijn, tijdens deze vergadering het woord niet als eerste te nemen. Door deze verandering in gedrag zullen zij wellicht iets bemerken bij zichzelf. Daarnaast vraag je de mensen die normaal gesproken zwijgen om eerder en vaker het woord te nemen. Ook zij zullen vaak bemerken dat deze verandering iets doet. Aansluitend vraag je een persoon om het proces te observeren. Wat doet zich voor en wat gaat er anders?

Inzicht in de teamleden

Aansluitend op de vergadering bespreek je met elkaar de bevindingen. Hoe werkte dit voor de meer introverte mensen en wat gebeurde er met de mensen die normaal gesproken veel aan het woord waren? En wat heeft de persoon die het geheel heeft bekeken opgemerkt? Je wisselt de ervaringen met elkaar uit en onderzoekt ook bij jezelf of het gelukt is, want een verandering in gedrag lijkt vaak makkelijker dan het is. Deze simpele oefening geeft vaak inzicht in wat zich intern afspeelt bij de teamleden en wat dit doet met de onderlinge communicatie in het team. Zo maak je een mooie simpele start voor het reflecteren op jezelf als onderdeel van het geheel. Een eerste stap met de eerste metapositie.

Aan de slag met sterke teams

In een eerder blog benoemde we al een andere oefening die je zelf kunt toepassen om je team te versterken. Wil je ook al zelf aan de gang? Lees ons blog met over de praktische oefening voor sterke teams.

Dit artikel is geschreven door

Mark Zwijnenburg

Directeur & Trainer
23/2/2021

Wil je de balans in je team versterken?

Download de gratis brochure